Verzuim-ontzorgverzekering populair bij mkb

In 2020 werd de MKB Verzuim-ontzorgverzekering (VOV) geïntroduceerd. De polis was speciaal ontwikkeld voor kleine werkgevers. Vier jaar later blijkt de VOV een succes. Wat houdt de verzekering precies in en waarom kiezen zoveel mkb’ers ervoor?

Verzekering afsluiten; twee handen van mannen met een pen om een papier te ondertekenen
Nieuws
Datum: 24-10-2024

Werkgevers in Nederland hebben speciale verplichtingen als een van hun medewerkers arbeidsongeschikt wordt. Ten eerste betalen ze de eerste twee jaar het salaris voor het grootste deel door. En ten tweede moeten ze zich in die periode samen met de zieke medewerker inzetten voor een snelle terugkeer op de werkvloer. De bedoeling van deze regeling is dat mensen aan het werk blijven als dat kan en niet permanent arbeidsongeschikt worden.

Mkb’ers ontzorgen

Voor kleine werkgevers wegen die verplichtingen zwaar. Ze kunnen zich verzekeren voor de loondoorbetaling en de kosten voor re-integratie. Maar dan moeten ze zelf nog veel regelen en kunnen ze met loonsancties geconfronteerd worden als hun inspanningen onvoldoende worden geacht. Dat is lastig voor mkb-bedrijven. Zij willen op dat gebied graag ontzorgd worden. En dat is precies van de MKB Verzuim-ontzorgverzekering doet.

Wat houdt de VOV in?

De VOV heeft drie belangrijke kenmerken:

  • De kosten voor loondoorbetaling worden vergoed. U kunt daarbij kiezen hoeveel procent van de loonsom u verzekert en wat uw eigen risico is. En of u de  werkgeverslasten meeverzekert.
  • U wordt geholpen bij uw verplichtingen en taken rond de loondoorbetaling en re-integratie. U kunt bijvoorbeeld rekenen op een casemanager die de regie over de re-integratie voert bij dreigend langdurig verzuim. Ook is er vanuit de verzekering een samenwerking met gecertificeerde arbodiensten, bedrijfsartsen en arbeidsdeskundigen. En vaak is er aandacht voor preventie.
  • Als UWV vindt dat de re-integratie ondanks uw inspanningen anders had moeten verlopen, kan u een loonsanctie worden opgelegd. Maar bij VOV is het verloop van de re-integratie de verantwoordelijkheid van de verzekeraar. Die neemt dan ook de loonsanctie over. U moet dan wel de adviezen van de verzekeraar opvolgen.

Steeds meer bedrijven kiezen voor VOV

VOV is een uitkomst wanneer u als kleine werkgever financiële zekerheid wilt op het moment dat uw medewerker arbeidsongeschikt wordt. En wanneer u niet de tijd en mankracht heeft voor de re-integratie van zieke werknemers. Dat spreekt aan. In de periode van 2020 tot en met 2023 werden er al 25.000 MKB Verzuim-ontzorgverzekeringen afgesloten. In 2024 zal dat aantal ongetwijfeld nog een stuk hoger liggen.

Verzuim-ontzorgverzekering iets voor u?

Wilt u weten of de VOV iets is voor uw bedrijf? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij bespreken met u wat u kunt verwachten, wat uw keuzemogelijkheden zijn en hoe hoog uw premie wordt.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag